Internasjonalt
2023 ble året hvor kunstig intelligens og bekymringer knyttet til digital sikkerhet tok Norge med storm. Vi ser et økende behov for at Norge drar større nytte av EU sitt regelverk og arbeid for å adressere utfordringene som følger med nye teknologier, samtidig som vi utnytter mulighetene som europeisk samarbeid gir.
Digdirs mål
Digdir hadde to mål for internasjonalt arbeid i 2023.
Mål 1
Arbeide for god oppfølging av norsk deltakelse i EU-programmet DIGITAL.
Resultat
- I 2023 har Digdir representert Norge på møter hos EU for å ivareta norske interesser i utvikling av DIGITAL-programmet. Vi har mobilisert til norsk deltakelse i programmets utlysninger i samarbeid med Innovasjon Norge og Norges forskningsråd. Vi har prioritert dialog med strategiske samarbeidspartnere, arrangert åpne informasjonsmøter, vært til stede på formidlingsarenaer og publisert informasjon via våre digitale informasjonskanaler. 25 avtaler er inngått mellom EU og norske virksomheter for finansiering av samarbeidsprosjekter, med mål om å fremme den grønne omstillingen og digitale transformasjonen i Norge, og Europa. Digdir deltar i DIGITAL-prosjekter knyttet til eID og blokkjede-teknologier, delfinansiert av EU-kommisjonen.
Prioriteringer og tiltak
- Det er behov til å sikre gode rammevilkår for norske virksomheters deltakelse i DIGITAL. Det er behov for å styrke offentlige virksomheters forståelse av hvordan deltakelse i DIGITAL-programmet kan styrke deres tjenestetilbud, oppfølging av gjeldende regelverk og digital transformasjon. I 2024 vil vi rette innsatsen i oppfølging av programmet i større grad mot offentlig sektor. Vi skal løfte frem eksempler og erfaringer fra norske aktørers deltakelse i europeiske samarbeidsprosjekter, for å avdekke behov og synliggjøre mulighetene som norsk deltakelse i DIGITAL-programmet gir.
Delvis oppnådd
Mål 2
Fortsette å delta aktivt i det nordisk-baltiske samarbeidet (Digital North).
Resultat
- På vegne av Nordisk ministerråd har Digdir i 2023 fulgt opp rollen som sekretariat for "Cross-Border Digital Services Programme" (CBDS). Vi har koordinert prosesser og styrket forhold for implementeringen av forordningene som eIDAS og Single Digital Gateway (SDGR). NOBID-samarbeidet, som ledes av Digdir, er sentralt i dette arbeidet. Vi har også ledet et nordisk nettverk for drøfting av EU-lovgivning som gjelder deling av data og utvikling av kunstig intelligens. Vi har også deltatt i et nordisk nettverk for innføring av EUs webdirektiv (WAD).
Prioriteringer og tiltak
- CBDS-programmet varer ut 2024. Vi skal bygge på resultater og erfaringer høstet fra vårt arbeid som sekretariat for programmet og andre nordisk-baltiske samarbeidsprosjekter. Underlaget skal brukes for å fortsette arbeidet med å avdekke og møte forutsetningene som må oppfylles for vellykket digital samhandling i Norden og Baltikum.
Oppnådd
Norsk deltakelse i prosjekter under DIGITAL Europa-programmet
25 norske søknader har fått gjennomslag i DIGITAL
To år inn i DIGITAL er det inngått 25 avtaler med EU-kommisjonen for finansiering av prosjekter der norske virksomheter deltar.
Regjeringen har satt av midler til drift av EDIH
Mot slutten av 2023 satte regjeringen av 20 millioner kroner til medfinansiering og oppfølging av de to norske europeiske digitale innovasjonsnavene (EDIH), Nemonoor og Oceanopolis.
Samarbeid om utveksling av genomdata
ELIXIR Norge deltar i et DIGITAL-støttet samarbeidsprosjekt som skal sikre bedre tilgjengelighet til humane genomiske og kliniske data på tvers av Europas landegrenser.
Etablering av Nasjonalt koordineringssenter for cybersikkerhet
Norges forskningsråd og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) arbeider for å etablere Nasjonalt koordineringssenter for forskning og innovasjon innen cybersikkerhet (NCC-NO). Senteret er et sentralt tiltak i DIGITAL-programmet og er forventet å være i drift i løpet av 2024.
Lettere tilgang til værdata
Metereoligisk institutt deltar i et prosjekt kalt RODEO, som finansieres av DIGITAL og EUMETNET. Prosjektet handler om å gjøre metereologiske data i Europa mer tilgjengelige, og å utvikle verktøy for å enklere ta i bruk disse dataene.
Nye studieprogrammer innen vind- og energisystemer
Prosjektet DigiWind, som NTNU er en del av, har fått støtte gjennom DIGITAL til å utvikle tverrfaglige og spesialiserte utdanningsprogrammer innen vind- og energisystemer.
Mål
I Digdirs tildelingsbrev fra Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) for 2023, ble Digdir bedt om å 1) arbeide for god oppfølging av norsk deltakelse i EU-programmet DIGITAL, og 2) delta aktivt i det nordisk-baltiske samarbeidet (Digital North). Derfor rapporterer vi primært på disse. Digdir har en rekke andre internasjonale aktiviteter som en naturlig del av vårt arbeid på ulike fagområder. I tillegg tar Digdir jevnlig imot delegasjoner fra andre land for å dele kunnskap og fremme samarbeid om digitalisering.
Resultater
Delmål 1: Oppfølging av norsk deltakelse i EU-programmet DIGITAL
I 2023 samarbeidet Digdir med Innovasjon Norge og Norges forskningsråd for å sikre god og effektiv oppfølging av norsk deltakelse i DIGITAL Europa-programmet (2021-2027). Et av hovedmålene med oppfølgingen av DIGITAL, er å påvirke utviklingen i programmet på EU-nivå. Derfor deltok vi aktivt på DIGITALs programkomitémøter i 2023. Vårt innspill ble tatt med i EUs nye arbeidsprogram for DIGITAL for perioden 2023-2024.
Vi jobber også for å mobilisere norske aktører til å dra nytte av muligheter i programmet. I 2023 prioriterte vi dialog med strategiske samarbeidspartnere, arrangerte åpne informasjonsmøter, var til stede på relevante formidlingsarenaer og publiserte informasjon om programmets utlysninger via våre digitale informasjonskanaler. Deltakelse i "Tverrsektoriell samordningsarena" (TSA), ledet av Helsedirektoratet, har også vist seg å være nyttig. Arenaen identifiserer helsesatsinger i samtlige EU-programmer for å sikre god koordinering og mobilisere til norsk deltakelse.
To år inn i DIGITAL inngår norske offentlige og private virksomheter i 25 avtaler med EU-kommisjonen for finansiering av prosjekter. Av disse 25 avtalene deltar Digdir i prosjekter som gjelder utvikling av infrastruktur for blokkjede-teknologi og pilotering av EUs digitale lommebok.
Delmål 2: Aktiv deltakelse i det nordisk-baltiske samarbeidet
I 2023 har Digdir fulgt opp avtalen med Nordisk ministerråd om å være sekretariat for «Cross-Border Digital Services Programme» (CBDS). Programmet legger til rette for utvikling av grenseoverskridende digitale tjenester, særlig knyttet til det å jobbe, studere og drive forretninger på tvers av landegrenser i Norden og Baltikum. Det nordisk-baltiske samarbeidet på eID-området, kalt NOBID, inngår i porteføljen til CBDS-programmet og ledes av Digdir. I 2023 jobbet CBDS-sekretariatet for å styrke forhold og prosesser som vil understøtte grensekryssende interoperabilitet i Norden og Baltikum. Vi har lagt vekt på identitetsmatching og forhold rundt fullmakt som vil støtte implementeringen av electronic Identification, Authentication and Trust Services- (eIDAS) og Single Digital Gateway-forordningen (SDGR). Vi presenterte de foreløpige resultatene fra CBDS-programmet i november 2023 på et heldagsseminar i København.
Digdir ledet også i 2023 Nordic-Baltic Working Group on Regulatory Issues (NOBAREG). NOBAREG er et nordisk-baltisk nettverk finansiert av Nordisk ministerråd. Nettverket legger til rette for meningsutveksling og drøfting av EU-lovgivning som er særlig relevant for deling av data og utvikling av kunstig intelligens i Norden og Baltikum. Ved å lede nettverket, får Digdir kunnskap som styrker premissgiverrollen vår. Vi kan gi råd til departementene om hvordan Norge kan implementere EU-regelverk og fordele tilhørende myndighetsroller. Tilsynet for universell utforming av ikt er også til stede på Nordic-Baltic Accessibility Network (NOBAN), et nettverk som legger til rette for erfaringsdeling med naboland om innføringen av EUs webdirektiv (WAD).
Utfordringer
I 2023 falt Norge på internasjonale rangeringer på digitaliseringsområdet, ESA sendte ut varselsbrev til Norge om at vi ikke oppfyller digitaliseringskrav i tråd med EØS-avtalen, norske departementer ble utsatt for cyberangrep og kunstig intelligens ble allemannseie gjennom bruk av ChatGPT.
Digdir ser et klart behov for å jobbe mer proaktivt innenfor rammen av EU og det nordisk-baltiske samarbeidet. DIGITAL Europa-programmet er et verktøy som kan bidra til å ruste Norge for den digitale fremtiden. Norge utnytter imidlertid ikke samarbeid med EU fullt ut på digitaliseringsområdet. Det finnes ingen nasjonal strategi med tydelige målsettinger for europeisk samarbeid innen digitalisering. Rammene for omfattende mobiliserings- og kommunikasjonstiltak er ikke tilstrekkelige. Det finnes heller ikke medfinansieringsmidler til norske virksomheter for å støtte deres deltakelse i DIGITAL-programmet.
I nær framtid kommer et stort antall lover og nytt regelverk med konsekvenser for digitalisering i Norge og Digdirs ansvarsområder. Det vil kreve en vesentlig høyere ressursinnsats for å møte denne bølgen.
Prioriteringer og tiltak
I 2024 ser Digdir behov for sikre gode rammevilkår og samordne innsatsen hos offentlige aktører, slik at vi kan realisere potensialet som ligger i Norges samarbeid med EU. Topplederorganet Skate har et uforløst potensial til å øke offentlig sektors bevissthet om, samordne innsatsen rundt og synliggjøre verdien av europeisk og nordisk-baltisk samarbeid innenfor digitalisering.
Vi ser et særlig behov for å styrke offentlige virksomheters forståelse av EUs eksisterende og kommende digitaliseringsregelverk som innlemmes i norsk lov. Slike regelverk skal være til hjelp for digitalisering og samfunnets utvikling, ikke til hinder. Som regjeringens fremste verktøy for digitalisering av offentlig sektor, må Digdir spille en sentral rolle i spørsmål om og diskusjoner rundt EUs digitaliseringspolicy og regelverk.
I 2024 vil vi i større grad dele eksempler og suksesshistorier om norske virksomheter som deltar i europeiske samarbeidsprosjekter. Målet er å avdekke behov og inspirere flere norske virksomheter til å dra nytte av mulighetene Norges samarbeid med EU representerer.